Golfelleboog
Golfelleboog
Wat is een golfelleboog?
Bij de naam golfelleboog / golferselleboog of golfarm / golfersarm wordt er direct gedacht aan een blessure die is ontstaan tijdens golfen. De naam is echter misleidend, want een golfersarm ontstaat meestal niet door golfen, maar is ook regelmatig te zien bij bijvoorbeeld tennissers, sportklimmers, timmermannen of tegelzetters, bij het doen van veel schroefwerk of het gebruik van zwaar gereedschap bij het werken. Bij een golferselleboog is er sprake van pijn aan de binnenzijde van de elleboog bij de binnenste botknobbel van de elleboog aan de pinkzijde van de arm (de mediale epicondyl). Op dit punt hechten de spieren, die zorgen voor het buigen van de pols, met een pees. Via deze pees hechten de spieren aan het bot. De pijn ontstaat doordat de pezen die de pols buigen overbelast zijn. Er kan sprake zijn van uitstraling tot in de pols. Als de pols gebogen wordt neemt de pijn toe, evenals bij druk zetten op de pijnlijke plaats. Er is geen sprake van uitstraling richting schouder of nek.
Online Behandeling bij Golfelleboog
De fysiotherapeut begint via de webcam met onderzoek van de elleboog en omliggende structuren en bepaalt daarna om welke aandoening het gaat. Indien er inderdaad sprake is van een golferselleboog kan behandeling meestal gestart worden. Wanneer de klachten plotseling zijn ontstaan en nog niet zo lang bestaan is het niet verstandig het pees- en spierweefsel te belasten. Lichte rekoefeningen, bewegingsoefeningen en rust kunnen helpen, maar gehele rust nemen wordt afgeraden. Na een periode van laag belasten kan gestart worden met werken aan herstel.
Niet alle golfersellebogen ontstaan ineens, want de klachten kunnen ook geleidelijk ontstaan. Meestal is het spierweefsel veranderd doordat de spieren veel gebruikt worden en doordat dit de doorbloeding belemmert, herstelt het spierweefsel niet goed. De veranderde weefselstructuur levert klachten op bij het gewone gebruik van de arm. De fysiotherapeut begeleidt jou bij het hersteltraject. Welke behandeling bij jou past hangt bijvoorbeeld af van de duur van de klachten of je leeftijd. Door spierversterkende oefeningen te doen wordt de conditie van de elleboog versterkt en ‘zwakke schakels’ in de beweegketen met te weinig kracht of beperkingen, aangepakt.